Saveti

 

Kada treba da počnem sa profesionalnim grumingom za mog psa?

Čim se vaše štene vakciniše,uglavnom posle 3 meseca starosti, preporučljivo je početi sa profesionalnim tretmanom dlake. Iako možda smatrate da tako kratka dlaka ne treba da se tretira dok je kuca tako mala, moramo da skrenemo pažnju na to da pas od malena treba da se navikava na salon u kome se nekad čuje buka, gde ima drugih pasa i drugih nadražaja, tako da kasnije bez ikakvih problema i sa uživanjem može da dodje na tretman.Štenci bi trebalo da budu na tretmanu jednom mesečno prvih par meseci. To će dozvoliti kraće vreme za gruming, pas će se navići da uživa u grumingu umesto da doživljava traumu.

Koliko često moj pas treba da ide na tretman?

Sve zavisi od rase pasa, vrste dlake i koliko želite da bude duga dlaka. Generalno, preporucljivo je da se pas dovodi u na svakih 4-6 nedelja. Ovo je takodje idealno za kratkodlake pse, zbog toga što se predupredjuje linjanje. Ideja je da se češćim dolaskom na gruming dlaka održava i nedozvoli stvaranje predugačke dlake, koja se prlja i lako ućeba. Zakazivanje po završetku tretmana je preporučljivo jer na taj način sprečavate mogućnost da dugo čekate na naredni tretman zbog prebukiranosti.

Koliko će tretman koštati?

Cena zavisi od mnogobrojnih faktora, tako da će Vam grumer po dolasku u salon sa Vašim psom, dati cenu usluge koju želite. Cena usluge zavisi od stanja u kome se pas nalazi, odnosno od stanja njegove dlake, temperamenta psa, vrste frizure koju želite za svog psa i koliko je vremena potrebno za tretman. Sve su to faktori koji određuju cenu usluge.

Koliko će dugo trajati tretman psa u salonu?

Vreme potrebno za sređivanje psa zavisi od toga u kom je stanju dlaka, šta sve tretman podrazumeva i koja će se frizura napraviti. Sa obzirom da u naš salon dolazi veliki broj pasa dnevno sa različitim zahtevima, možemo vam pri dovodjenju psa reći kada možete da dođete po njega. Da ne biste čekali, mi ćemo Vas pred kraj tretmana pozvati telefonom i obavestiti Vas 15 minuta ranije kada će pas biti spreman za preuzimanje. Molimo vas da ne zovete da proverite kada će pas biti gotov, pozvaćemo Vas čim budemo završili. Javljanje na telefon usporava brzinu rada. Takođe, ako dođete po Vašeg psa pre nego što smo završili tretman, napravićete problem Vašem psu jer ćete mu Vašom pojavom odvući pažnju i biće jako teško dovršiti tretman. Posebno je opasno tokom šišanja oštrim makazama da pas odreaguje ugledajući Vas. Ukoliko ste u žurbi, to nam javite tokom zakazivanja, kako bismo Vam što više izašli u susret sa uštedom Vašeg vremena.

Da li mogu da ostanem da gledam?

Ne, to tako ne funkcioniše. Vaš pas će konstantno pokušavati da dođe do vas i zbog toga će biti u konstantnom stresu i neće stajati mirno. Ovo otežava gruming i čini ga manje mogućim. Dogovorite se sa grumerom oko tretmana, izrazite mu vaše zahteve i u što kraćem roku predajte psa i sklonite mu se iz vidokruga. Ako prolongirate proces predaje psa, pas će postati veoma nervozan a to nije dobro za njega tokom tretmana. Neki psi dosta burno reauguju kada vlasnik ode, ali zaprepastićete se koliko se pas brzo navikne na salon i boravak u njemu bez vlasnika. To je kao kada ostavite dete u poslastičarnici. Normalno je za neke pse da se tresu i drhte kada dodju u salon, ali ako ih ne predate što pre, proces smirenja će sve duže trajati.

Da li će moj pas biti vezivan?

Ako pas pokaže znake agresije, stavićemo mu nežnu tkaninu oko usta, zbog obostrane sigurnosti i da bi predupredili nesreću ili povredu, a tom tkaninom se pas smiruje.

Da li će moj pas biti sediran?

Apsolutno ne! U GroomRoom salonu se ne koriste nikakve vrste sedativa za smirenje psa, obzirom da nismo veterinarska klinika. Naši grumeri su odlični poznavaoci psihologije pasa i bez problema se pas opušta bez ikakvog medikamenta.

Da li će moj pas biti u ograđenom prostoru kada ga dovedem u salon?

Kada dovedete psa, on će biti smešten u njegov orgađen prostor na čijem podu je mekana prostirka. Neki odmah utonu o san, a neki ostanu budni i radoznalo gledaju šta se to sve dešava u salonu. Psi istog vlasnika mogu da dele ograđen prostor.

Da li sređujete starije pse, štence?

Da. u salonu Groom Room, nema ograničenja po pitanju pasa koje šišamo i sređujemo. Ipak, naši grumeri će dati krajnji sud o tome koliko će tretman ovih pasa trajati vremenski.

Zbog čega je "brijanje" dlake ponekad skuplje nego standardna frizura?

U mnogim slučajevima, kada je pas ućeban, dlaka izuzetno čvrsta i gusta, izuzetno prljava ili u nekom drugom stanju koje samo po sebi čini brijanje znatno težim, nego pravljenje standardne frizure, ali je i to često neophodno učiniti. Ovaj postupak, kada je dlaka jako ućebana takodje izlaže alat sa kojim radimo (mašinice, noževe...) dodatanom opterećenju, sa mogućnošću oštećenja, kao i dodatnim troškovima oštrenja posle ovakvih tretmana. Takođe, posebna pažnja i obazrivost je posebna prilikom izvođenja ovakvih tretmana, kako bi se on izveo pravilno i bezbedno.

Moj pas ima mnogo ućebaka i čvorova. Da li je neophodno da se on obrije?

Ovo zavisi od stepena zamršenosti dlake. Procena se vrši pregledom dlake u salonu, i u konsultaciji sa grumerom, donosi se ispravna odluka. Ukoliko procenimo da je stepen ućebanosti previsok, te da je za psa preveliki stres da se dlaka rašćeba, ponekad je potrebno dlaku obrijati. Ozbiljna ućebanost može dovesti do iritacije kože, ali i da prikrije mnoga druga neželjena stanja kao što su crveni pečati, dermatitis, seboreja, otekline, ogrebotine i crvenila. Nije retko da se ovakva stanja otkriju kod ozbiljno ućebanih životinja, te je potrebno takva stanja sanirati. Odluku o brijanju dlake donosimo krajanje odgovorno jer je ponekada daleko veći stres, za psa da bude obrijan, nego da "izdrži" višečasovno rašćebavanje.

Kako da sprečim ćebanje dlake na psu?

Postoje neki trikovi koji mogu olakšati život psu, ali i vlasniku. Ono što je važno, jeste da ukoliko nemate vremena da psa redovno četkate, nemojte ga kupati! Pozovite nas, jer kupanje ućebanog psa, ima isti efekat kao pranje vunenog džempera u vreloj vodi. Ućebci se skupljaju i učvršćuju tokom sušenja. Pre kupanja psa potpuno očetkajte, posebno obraćajući pažnju na problematične delove tela: grudi, stomak, prepone, i predeo pazuha i iza ušiju. Proveriti sa finim češljem predeo ispod ogrlice. Ovi delovi se najviše i najlakše mrse i ćebaju. Konsultujte se sa svojim grumerom, o alatu koji je ispravan za dlaku vašeg psa, kao i o pravom šamponu, ali i njegovoj pravilnoj upotrebi. Svaki grumer bi najradije sređivao srećnog raščešljanog psa, nego psa nesrećnog i prepunog čvorova, koji misli da je grumer loš čovek koji želi da mu čupa dlaku...

end faq